Będziesz pracować w zespole. W tym zawodzie ważny jest zmysł smaku, węchu oraz dotyku. Przy dekorowaniu ciast i tortów istotne są uzdolnienia plastyczne.
Kariera Edukacyjna:
Możesz kontynuować naukę na kursie kwalifikacyjnym w zawodzie technik technologii żywności. Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, piekarz, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego.
Warunki pracy:
Będziesz pracować średnio 9 godzin dziennie. Praca może odbywać się zarówno w dzień, jak i w nocy, w zależności od wielkości zakładu i zapotrzebowania rynkowego na wyroby cukiernicze. W wielkich przedsiębiorstwach przemysłu cukierniczego jest to praca zmianowa. Będziesz pracować na stojąco lub w ruchu w pomieszczeniach zamkniętych o wysokiej temperaturze. Niezwykle ważne jest przestrzeganie procedur i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Łatwo zmienić pracę.
Kariera zawodowa:
Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze. Możesz pracować w barach, restauracjach przy wykonywaniu deserów. Możesz także założyć własną działalność gospodarczą.
Fot. M. Frankowska
Zdjęcia wykonane w PRACOWNI CUKIERNICZEJ „Cichowscy”
ul. Starowiślna 21, 31-038 Kraków
Film prezentujący zawód cukiernik: