– magazynuje surowce piekarskie
– wytwarza ciasta oraz kształtuje wyroby piekarskie
– przygotowuje kęsy ciasta do wypieku i wypieka ciasta
– przygotowuje pieczywo do dystrybucji
Będziesz pracować samodzielnie lub z pomocnikiem. Twoje kontakty z ludźmi będą ograniczać się do pracowników zmiany.
Kariera edukacyjna:
Możesz kontynuować naukę na kwalifikacyjnym kursie dla zawodu technik technologii żywności. Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, cukiernik, wędliniarz, technik technologii żywności, technik przetwórstwa mleczarskiego.
Warunki pracy:
Będziesz pracować głównie w godzinach nocnych, a także w święta i dni wolne. Cały dzień będziesz pracować w pomieszczeniach zamkniętych, wysokiej temperaturze. Niezwykle ważne jest przestrzeganie procedur i zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.
Kariera zawodowa:
Pracę znajdziesz w zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych. Możesz prowadzić własną piekarnię.
Zdjęcia wykonane w PIEKARNI ,,KRAKOWIANKA”Grzegorz Czaja Spółka jawna
ul. Szlak 59, 31-153 Kraków
http://www.krakowianka.prv.pl/
Film prezentujący zawód piekarz: