ul. Rzeźnicza 4
31-540 Kraków
tel. 12 421 38 44 szkola@izba.krakow.pl
Start > Aktualności > Projekty > FERS Grecja > SPRAWOZDANIE Z PROJEKTU „3XS – SZKOŁA – STAŻ – SUKCES ZAWODOWY – STAŻE ZAWODOWE DLA 30 UCZNIÓW W GRECJI”

SPRAWOZDANIE Z PROJEKTU „3XS – SZKOŁA – STAŻ – SUKCES ZAWODOWY – STAŻE ZAWODOWE DLA 30 UCZNIÓW W GRECJI”

Uczestnicy Projektu „3xS – Szkoła – Staż – Sukces Zawodowy – staże zawodowe dla 30 uczniów w Grecji” w dniach 02.06 – 15.06.2024 r. odbywali dwutygodniowe praktyki  w Grecji. Projekt (2022-1-PL01-KA-VET-000077251) realizowany jest przez Małopolską Izbę Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Krakowie w ramach Programu FERS na zasadach Erasmus+.

Partnerem greckim jest szkoła A.SINANIS P.C.  Educational Organization Ipodomi w Salonikach, zintegrowana placówka edukacyjna obejmująca wszystkie poziomy kształcenia średniego i zawodowego. Misją organizacji jest zapewnienie szkoleń i edukacji w kontekście uczenia się przez całe życie.

Uczestnicy zakwaterowani byli w Hotelu Esperia. Instytucja goszcząca IPODOMI zaprosiła uczestników projektu na pierwsze spotkanie, na którym przedstawiła opiekunów, przybliżyła kulturę Salonik oraz omówiła program praktyk oraz program kulturowy.

Następnego dnia, wypoczęci i gotowi na wyzwania, uczestnicy udali się na praktyki do przygotowanych na ich przyjęcie firm i zakładów.

Uczennice na kierunku TECHNIK EKONOMISTA

praktyki odbywały w firmie Julia Tsiagou’s Accounting Office. Po spotkaniu z pracownikami biura, obserwowały ich pracę oraz zapoznawały się z grecką cyfrową platformą księgową myDATA oraz programem TaxSystems. W systemach tych m.in. wprowadzały dokumenty, datowały, sortowały, segregowały, przygotowywały dokumenty do archiwum.

TECHNICY LOGISTYCY

odbywali praktyki w ACS Courier – firmie pocztowej, której zadaniem jest odbiór, przygotowanie, transport i dystrybucja przesyłek na terenie całej Grecji. Jest to największy dostawca usług kurierskich w Grecji. Uczniowie po zapoznaniu z miejscem pracy, filozofią firmy, zasadami jej działania, pracownikami na recepcji oraz w magazynie, stopniowo dowiadywali się jak wygląda cała logistyka firmy. Poznali zasady działania poczty w Grecji, systemu pocztowego (magazyn i dostawcy), odbyli kompleksowe szkolenie w zakresie skanowania i sprawdzania paczek, obsługi punktu szybkiego odbioru oraz systemu informatycznego w firmie, który ułatwia identyfikację przesyłek oraz działalność logistyczną firmy.

Uczyli się wprowadzania danych przesyłki w systemie logistycznym, wprowadzania zmian w przypadku wpisania błędnych danych, poznali procedury wysyłki zagranicznej. Skanowali przesyłki do systemu magazynowego, układali je na odpowiednich regałach, sprawdzali poprawność numeracji paczek z danymi w systemie elektronicznym, nadawali i odbierali przesyłki w paczkomacie pod nadzorem kuriera i pracowników firmy, pieczętowali listy przewozowe i inne dokumenty, segregowali przyjęte przesyłki na regałach, na podstawie mapy i podziału miasta na strefy dostarczania paczek, sortowali paczki przyjęte na poczcie na podstawie rejonów, w które mają być dostarczone przez kurierów, wprowadzali numerację przesyłek w systemie firmy ACS oraz sprawdzali czy zostały one opłacone lub czy muszą pozostać na poczcie.

Pomagali pracownikom przy kodowaniu paczek oraz przy przewożeniu większych przesyłek, przygotowywaniu pakietów dla kierowców skuterów. Pogłębiali wiedzę na temat dystrybucji zamówień, systemu magazynowego przechowywania paczek, zapoznawali się z pracą na magazynie typu cross-docking, z systemem sortowania, obsługiwali urządzenia wspomagające sortowanie paczek.

Odwiedzili również główną siedzibę Firmy ACS, rozmawiali z dyrektorem firmy na sali konferencyjnej, oprowadzono ich po firmie, gdzie mogli obserwować pracę w tej wielkiej firmie pocztowej (dziennie jest tam przeładowywane ok. 100 tys. przesyłek), mechanizację pracy (rampy, wózek widłowy, sorter paczek, automatyczne wagi, kosze na paczki, palety). Pomagali również nowym praktykantom z Czech w zapoznawaniu się z polityką Firmy ACS 😊

TECHNICY ORGANIZACJI TURYSTYKI

praktyki odbywali w Hotelu Esperia, gdzie zapoznawali się z przepisami BHP, stanowiskiem pracy i rozkładem hotelu. Poznali program do zarządzania pokojami i rezerwacjami oraz wszystkie niezbędne skróty i szyfry. Obsługiwali i porządkowali pokoje hotelowe, obsługiwali śniadania w obiekcie, w tym: porządkowanie sali, nakrywanie stołów, dokładanie produktów żywnościowych, przygotowywanie sali i stołów do śniadania na kolejny dzień. Gościom hotelowym pomagali przy zapytaniach na temat śniadania, pracowali w bufecie hotelu oraz na recepcji.

TECHNICY HANDLOWCY I SPRZEDAWCY

swoje praktyki odbywali w sklepach PRIVATO i Pandi Stores in Style.
Po zapoznaniu z pracodawcą, miejscem pracy, regulaminem i obowiązkami, obserwowali pracę w firmie i zajmowali się obsługą klienta. Przygotowywali i porządkowali miejsce pracy, poznawali asortyment sklepów, zapoznawali się z magazynem sklepu, ubierali i stylizowali manekiny sklepowe (a także siebie 😊), aranżowali wystrój wystawy sklepowej, zapoznawali się z popularnymi markami odzieżowymi w Grecji. Odbywali rozmowy z klientami, pomagali w obsłudze klienta, doborze rozmiaru, sprawdzaniu autentyczności banknotów, a między wierszami uczyli się słownictwa greckiego.

FRYZJERZY

odbywali praktykę w salonie Hairwish, gdzie zapoznawali się z miejscem pracy, kosmetycznymi produktami greckimi, greckim sprzętem fryzjerskim i stroną internetową salonu. W salonie próbowali swoich sił w myciu włosów z masażem skóry głowy, modelowaniu, kręceniu włosów na szczotce i lokówce.

Ćwiczyli kręcenie loków na prostownicy, plecenie warkoczy bokserskich, strzyżenie; doskonalili umiejętności kręcenia i stylizacji włosów, upięcia, a także sami byli modelami do ćwiczeń fryzjerskich. W między czasie odbywali konsultacje z klientami oraz poznali podstawy języka greckiego. Poznali nowe techniki kręcenia i modelowania włosów, zapoznali się z różnymi stylami strzyżenia. Śledzili oraz debatowali o aktualnych trendach we fryzjerstwie, aby móc potem porównać salony polskie i greckie, ocenić ich plusy i minusy.

Uczennice w zawodzie KUCHARZ

odbywały praktyki w restauracji- tawernie Marathos. Po omówieniu programu praktyk i miejsca pracy zajmowały się pomocą w rozkładaniu towarów, przygotowywaniem składników do dań, sosów do mięs, przystawek i potraw, tarciem serów do potraw, obieraniem, krojeniem, szatkowaniem warzyw na sałatkę, przygotowywaniem sałatek ze świeżych warzyw. Przygotowywały potrawy takie jak zapiekanki serowe, warzywne, dania mięsne, rybne, bułeczki na przystawki, owoce morza: ośmiornice, krewetki. Przygotowywały dip tzatziki – klasyczny grecki sos oraz wypiekały lokalne chlebki.

CUKIERNICY

praktyki odbywali w firmie CAKE Stories by Evi – małej, ale klimatycznej cukierni w Salonikach, której właścicielka wykonuje wyroby cukiernicze na zamówienie. Właścicielka opowiedziała jak wygląda nauka w tym zawodzie w Grecji. Wspólnie wykonywali ozdoby na ciastka- np. różyczki z masy cukrowej, malowali je barwnikami spożywczymi, wycinali ozdoby na torty, dekorowali, tynkowali torty, obkładali torty masą cukrową, składali i pakowali gotowe już torty. Poznawali produkty cukiernicze używane w Grecji, robili ciasto kruche, ciasteczka, wkładki owocowe, ozdoby w kształcie czapek studenckich z masy cukrowej. Nauczyli się różnych technik zdobienia ciastek a także konieczna była ich degustacja 😊 Skosztowali popularnych greckich wypieków, m.in. bougatsy- przysmak z greckiego z ciasta filo na słodko.

Uczniowie w zawodzie MONTER ZABUDOWY I ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W BUDOWNICTWIE i ELEKTRYK

odbywali praktyki w firmie Chalkias Giwrgos Construction Company. Zapoznawali się z miejscem pracy i zasadami panującymi w firmie oraz warunkami pracy. Porządkowali plac budowy, wykonywali prace takie jak przygotowywanie kleju do styropianu, gipsu, zaprawy tynkarskiej, obsługa sprzętu do tynkowania pod ciśnieniem, obsługa maszyny natryskowej, konserwacja narzędzi, konserwacja ścian pokrytych styropianem, malowanie sufitu farbą podkładową, malowanie elewacji, poznanie używanych na budowie materiałów budowlanych oraz ich zastosowanie, pomoc pracownikom firmy w różnych pracach budowlano-elektrycznych na budowie. Zapoznali się również z pracą w biurze budowy, wymieniali informacje z pracownikami firmy, uczyli języka greckiego, doskonalili język angielski.

W CZASIE WOLNYM

uczestnicy eksplorowali okolicę Salonik pieszo, płynęli promem na plażę, udali się na rejs pirackim statkiem, zwiedzali Plac Arystotelesa, Bazylikę św. Demitriusza, muzeum Forum Romanum- starożytne forum miasta z czasów rzymskich, Łuk Galeriusza, który został zbudowany w IV wieku n.e. na polecenie cesarza Galeriusza, Rotundę, wzniesioną na planie koła w 306 roku n.e. przez Galeriusza, o murach grubości ponad 6 metrów! Tak grube mury przyczyniły się do zachowania zabytku w dobrym stanie, pomimo upływu czasu, oblężeń i trzęsień ziemi. Uczestnicy zwiedzili również Białą Wieżę, w której opisana jest historia Salonik i która była pierwotnie więzieniem. Odwiedzili również Muzeum Cywilizacji Bizantyjskiej, Muzeum Archeologiczne, pełne rzeźb i wykopalisk, Parasolki Zongolopoulosa- instalację artystyczną przygotowaną na jeden z festiwali filmowych, jedną z najbardziej znanych greckich rzeźb współczesnych.

Oczywiście poza zwiedzaniem było dużo wypoczynku, plażowania i pływania w morzu 😊

Podczas pobytu uczestnicy, indywidualnie na praktykach oraz grupowo w terenie, poszukiwali różnic pomiędzy dbaniem o środowisko w Polsce i Grecji. Z porównania aspektów ekologicznych powstały stworzone przez uczestników prezentacje pod nazwą „Katalog EKO” bogate w informacje i zdjęcia.

Ostatniego dnia na spotkaniu z instytucją goszczącą IPODOMI, zostały omówione praktyki, plusy i minusy, oraz wręczone uczestnikom Certyfikaty potwierdzające nabycie umiejętności i kompetencji.

Uczestnicy wrócili ze sporym bagażem nowych europejskich doświadczeń i kompetencji i – mamy nadzieję – pełni optymizmu i pewności siebie!

A tutaj prześledzić można relację i fotorelację z mobilności na stworzonym przez uczestników fan-page ’u projektowym!

 




Współpracujemy z: